Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL
Meer dan 1.000.000+ tevreden klanten gingen je voor
10+ jaar jouw nummer 1 kookwinkel
Deze pannen kunnen de hitte goed verdragen en schroeien vlees mooi dicht. Ook groenten houden hun vitamines beter vast als het verwerkt wordt op hoge temperaturen. Kijk goed of deze pan ook op inductie kan, niet alle plaatstalen pannen zijn hier geschikt voor. Dit komt mede door het gewicht van de pan.

Plaatstalen pan inbranden

Een plaatstalen koekenpan kun je op twee verschillende manieren inbranden, door middel van de oven en het fornuis. Dit kan alleen als er geen houten of plastic handgrepen aan de pan zit. De pan moet geheel van plaatstaal zijn. 

Plaatstalen pan inbranden

Geëmailleerd staal

Er is ook geëmailleerd plaatstaal, waarbij er een beschermlaag van gesmolten glas is aangebracht. Deze pan hoef je dus niet in te branden en is makkelijk schoon te maken. 

Geëmailleerd staal

Kenmerken

Kenmerkend aan deze pannen is dat het staal verkleurd. Een intensief gebruikte stalen pan is dan ook een ‘lelijke’ pan met veel donkere verkleuringen. De pannen worden beter naarmate je ze meer gebruikt. Ze blijven ook ‘vettig’ aanvoelen, maar dat is juist goed. 

Kenmerken

Antiaanbaklaag resetten

Als je uiteindelijk toch met afwasmiddel en zware schoonmaak producten aan de slag gaat bent gegaan, dien je de antiaanbaklaag (seasoning) weer te resetten. Dit betekent dat je pan eerst geheel schoon moet maken en dan het inbrandproces weer herhaald. Hierdoor creëer je weer aan goede antiaanbaklaag. 

Antiaanbaklaag resetten

Oven

Stappenplan

  1. Zet de oven aan op 180 °C
  2. Reinig de pan goed en droog hem zorgvuldig af
  3. Giet een dun laagje olie met weinig smaak en een hoog rookpunt (bv zonnebloemolie) in de pan en smeer het uit met een keukenpapiertje en een tang.
  4. Pas op, want de pan is warm. Breng meerdere dunne laagjes aan, hierdoor ontstaat een betere antiaanbaklaag
  5. Zet de pan omgekeerd in de oven en leg op de bodem van de oven aluminiumfolie (zodat het druppende olie niet op de bodem komt) Dit kan alleen als de pan helemaal van plaatstaal is
  6. Laat de pan 1 uur in de oven staan
  7. Haal de pan uit de oven en laat hem afkoelen, smeer de eventuele overgebleven olie met keukenpapier nog in de pan 

Fornuis

Stappenplan

  1. Reinig de pan goed en droog hem zorgvuldig af 
  2. Zet de pan op het vuur en zorgt dat deze gelijkmatig opwarmt. Niet te heet, ongeveer 100 °C
  3. Giet een dun laagje olie met weinig smaak en een hoog rookpunt (bv zonnebloemolie) in de pan en smeer het uit met een keukenpapiertje en een tang.
    Pas op, want de pan is warm. Breng meerdere dunne laagjes aan, hierdoor ontstaat een betere antiaanbaklaag
  4. Verwarm de pan geleidelijk meer, door de temperatuur steeds iets te verhogen. Schrik niet als er donkere plekken komen. Houd de hoge temperatuur enkele minuten vast en laat de boel flink walmen, tot de pan droog is. 
  5. Laat hierna de pan gehele afkoelen en maak hem schoon met een borstel. Gebruik geen afwasmiddel, dan haal je de antiaanbaklaag weer weg. Wrijf de overgebleven olie (die er niet uitgaat als je hem leeggiet) in de pan met keukenpapier.
  6. Herhaal dit proces van insmeren en inbranden nog 5 x voor een optimaal resultaat.