Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL
Meer dan 1.000.000+ tevreden klanten gingen je voor
10+ jaar jouw nummer 1 kookwinkel

Wat is een PVD-coating?

Een PVD-coating (Physical Vapor Deposition) is een erg moderne techniek die ondere andere gebruikt kan worden bij onderdelen van een bestekset. Er wordt tijdens dit proces gebruik gemaakt van condensatie van atomen of moleculen uit een gas of damp. Hierdoor ontstaat er een flinterdun laagje dat maar één tot drie micrometer dik is. Deze laag zorgt voor een verhoging van de corrosie- en krasbestendigheid, maar heeft daarnaast ook visuele voordelen. Zo kan er bijvoorbeeld een zwarte, gouden of antraciete kleur worden meegegeven aan rvs-producten.

Wat is een PVD-coating?

Waarom een PVD-coating?

Door bestekonderdelen - of andere voorwerpen - te voorzien van een dunne PVD-coating worden ze een stuk bestendiger tegen krassen van buitenaf. Ook zijn ze hierdoor beter beschermd tegen corrosie. Dit is een scheikundig proces waarbij materialen, voornamelijk metalen, worden aangetast door elektrochemische reacties. Let op! Corrosie is iets anders dan wanneer een voorwerp gaat roesten. Dit wordt namelijk veroorzaakt door een reactie tussen het oppervlak met luchtzuurstof in combinatie met vocht of water. Roest is te herkennen aan de bruine laag van ijzeroxide die zich vormt op het voorwerp. Ten slotte kan bestek in meerdere kleuren worden geproduceerd met behulp van een PVD-coating. Deze kleuren vervagen niet!

Onderhoudsinstructies PVD-coating

Heb je nét bestek aangeschaft met een PVD-coating? Was je bestek dan altijd eerst met de hand voordat je het voor de eerste keer gebruikt. Bestek met een PVD-coating kan in principe ook worden gebruikt in de vaatwasser, maar om het bestek langer mooi te houden is het beter om dit niet te doen.

Wil je je bestek toch graag wassen in de vaatwasser? Houd dan rekening met de volgende punten:

  • Vermijd het gebruik van producten waar soda in zit. Gebruik liever reinigingsmiddelen met een fosfaatgehalte van 3% of lager
  • Was het bestek niet op een hogere temperatuur dan 40 °C
  • Droog het bestek af met een zachte doek. Dit voorkomt vlekken
  • Scheid messen, lepels en vorken van elkaar in de bestekmand om geen last te hebben van ‘contactcorrosie’
  • Spoel etensresten van het bestek af voordat het wordt gewassen in de vaatwasser